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Special Programs
Administration

Ms. Kathryn W. Pacha, CET, CIT Ref. No: 03-0112
Training Specialist

Duratek

140 Stoneridge Drive, Suite 500

Columbia, South Carolina 29210

Dear Ms. Pacha;

This is in response to your letter dated April 14, 2003 requesting clarification regarding the Class
7 (radioactive) materials marking requirements under the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specificaily you ask whether a shipper is required to affix an
additional marking on a package (i.e., "Type A" or "Type B"), as appropriate in accordance with
§ 172.310(b), if the manufacturer’s marking in accordance with § 178.350(b) is clearly visible.

It is not necessary that package marking entries required by Part 172, Subpart D be separate and
distinct from those specified in § 178.350(b). A packaging which is properly marked "USA
DOT 7A Type A" would satisfy the requirements of § 172.310(b). Likewise, any proper
shipping name containing the words "radioactive material,” when entered with letters at least ¥
inch high on a package of radioactive materials would also satisfy that portion of the packaging
marking requirements of § 178.350(b). A package merely marked "Type A" would not meet the
requirements of § 178.350(b).

The requirement of § 172.310(b) applies not only-to DOT 7A packages but to Type B and
foreign certified packages as well. It should not be considered to mean that the "USA" portion of
the marking requirement specified in § 178.350(b) may be omitted on purely domestic

shipments. However, the inscription "USA" need not appear twice on a DOT 7A package
destined for export.

I hope this satisfies your request,
Sincerely,

Hodlle w0 MaHll

Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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April 14, 2003

Mr. Richard W. Boyle

U.S. Department of Transportation

Research and Special Programs Administration
Room 8430, Nassif Building

400 Seventh Street, S.W.

Washingten, DC 20590-0001 !

Dear Mr. Boyle:

Duratek Inc. requests an interpretation of the radioactive materials marking requirements
associated with 49 CFR 172.310(b) versus 178.350(b).

Interpretation question:

If the manufacturer's marking [per Part 178.350(b)] is clearly visible and in %" letters, does the
shipper need to affix an additional marking on the package with "Type A" or "Type B", as
appropriate [per Part 172.410(b)}?

The following regulatory requirements exist;

> 178.350(b) requires manyfacturers to mark T ype A packagings with "USA DOT 74 Type A"
and "Radicactive Material.”

> 172.310(b) requires shippers to mark Type 4 and Type B packages with "Type A" or "Type
B" as appropriate in letters at least %" high. A packaging which does rot conform to Type
A or Type B requirements may not be so marked,

Differences in interpretation:

Part 178 is a manufacturer's marking indicating the certification of the packaging. Part 172 is the
“shipper's marking requirement for offering the package for transportation. Hence, "A packaging
which does not conform to Type A or Type B requirements may not be so marked." Therefore,
the requirements in Parts 172 and 173 are not redundant since the shipper's marking indicates
how the shipment is being made. Furthermore, shippers of radioactive material may authorize
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Or

Part 178 is a manufacturer’s marking indicating certification. Part 172.310(b) is only required
when the manufacturer’s marking do not provide compliance with this Part. If the manufacturer's
marking is clearly visible and in 1" letters, then the shipper does not need to redundantly mari
the package with "Type A" or "Type B", as appropriate. The shipper’s package documentation
per Part 173.415(a) is proof the initial packaging and final package conforms to the “Type A” or
“Type B” requirements.

If this is the proper interpretation, then the wording should be more clear in the regulations, such

as, “If the manufacturer’s marking “Type A” is visible and in letters 1 high, the shipper does
not need to remark the package. If the words are not visible, the shipper shall....”

Please provide a written response with the proper interpretation of these radioactive material
marking requirements. If you have any questions, please call me at (803) 758-1870.

Sincerely,

Kathryn W. Pacha, CET, CIT
Training Specialist

c: William B. House
Mark S. Lewis.




